Archiv novinek

Letecká bitva nad Bílými Karpaty

Mikroregion Bojkovsko, město Nemšová a Mikroregión Bošáčka společně navázali spolupráci k realizaci projektu Letecká bitva nad Bílými Karpaty. Cílem projektu je především připomenutí významných historických událostí a prezentace jejich významu pro současnost široké veřejnosti formou nově vytvořené putovní expozice, publikace a webová prezentace o letecké bitvě a rovněž realizace vzpomínkových akcí.

Letos tomu bude 70 let, kdy se nad územím bývalého Československa odehrála významná válečná epizoda, známá jako Bitva nad Bílými Karpaty. Americké bombardéry směřující k náletu na Ostravsko byly napadeny německými stíhači. Několik z nich bylo sestřeleno.
Zahynulo přitom na české straně v mikroregionu Bojkovsko, na slovenské straně v Bošáci a v Nemšové celkem 36 amerických letců. Mikroregion Bojkovsko spolu s místními badateli a nadšenci chce připomenout 70. výročí této historické události vzpomínkovými akcemi, které se budou konat ve dnech 29. až 31. srpna 2014 na území České a Slovenské republiky u památníků na místech zřícení sestřelených letounů za účasti přibližně dvacítky rodinných příslušníků amerických letců. V rámci této vzpomínkové události bude o ní vydána publikace a vytvořena putovní expozice po muzeích, školách, úřadech a dalších veřejně přístupných místech na stranách česko-slovenské hranice.

TZ_představení projektu

TZ_realizace projektu

TZ_hlavní výstupy projektu

 

 

Více na www.leteckabitvakarpaty.cz